hu   |   en   |   de   |   ro

Esztétikai fogászat

A fogak koronájának részleges sérülését, elszíneződését, szuvasodását különféle módszerekkel tudjuk korrigálni, eredetivé, vagy annál tökéletesebbé tenni.

Fogfehérítés

Fogfehérítés – otthon vagy rendelőben?

Napjainkban egyre nagyobb az igény a szép és esztétikus fogsorra, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy bárkinek olyan irigylésre méltó mosolya lehessen, mint a hollywoodi sztároknak. Ennek alapfeltétele pedig a csillogó, fehér fogazat!

 

 

 

 

A fogfehérítés alapvetően egy egyszerű művelet, amelyet ugyanúgy el lehet végezni otthon és egy fogorvosi rendelőben. Bármelyiket is válasszuk, a műveletet mindenképpen egy alapos fogtisztításnak kell megelőznie - ez fogkőeltávolításból és polírozásból áll.

Mind az otthoni, mind pedig a rendelői fogfehérítés során ugyanazt a hatóanyagot alkalmazzuk, a különbség a koncentrációban rejlik.

Ha magunk csináljuk
Az otthoni fogfehérítés esetén a páciensek egy fogfehérítő sínt kapnak, amit minden alkalommal feltöltenek a fehérítő anyaggal. Fogmosás után a sínt egyszerűen felhelyezik 30 percre a fogaikra, majd levétele után fogkefével lemossák a fehérítő anyagot. Használata után az erősen színező ételek (kávé, tea, stb.) fogyasztása nem ajánlatos. Ezt a műveletet legalább egy-két héten keresztül ismételni kell, hogy a hatás kielégítő legyen. Az eredmény kb. fél évig látványos.
 

 

Ha a fogorvos csinálja
A rendelőben történő fogfehérítést az orvos végzi, 33 százalékos hidrogénperoxid felhasználásával. Ez az anyag feldarabolja a fogzománcban levő festékmolekulákat, és megváltoztatja ezáltal a fogakra eső fény törésszögét. Ez okozza a sokkal fehérebb optikai hatást. Ebben az esetben a nagy koncentráció miatt a páciens ínyvédőt kap, az hatóanyag aktiválását pedig fogfehérítő lámpa végzi. Az egész művelet megközelítőleg fél óráig tart, a hatása viszont - amennyiben megfelelően vigyázunk fogaink higiéniájára - két év múlva is észrevehető. Utópanaszként ugyan felléphet némi fogérzékenység, de ez legrosszabb esetben is egy hét alatt elmúlik.

 

Fogfehérítés

  Otthon Rendelőben
Kezelési idő 1-2 hét 1 alkalom
Tartósság Fél év Két év
Előny Otthoni, kényelmes környezet Gyorsabb és hatékonyabb

 

Betétek (INLAY, ONLAY) GRADIA

Műanyagból, porcelánból, aranykerámiából lenyomat alapján, technikus közreműködésével készülő fogpótlás, mely a preparált üregbe véglegesen rögzítésre kerül. A betétek a műanyag tömések tartósabb, hosszabbtávú alternatívái.
 

Fogékszer

A fogakra károsodás nélkül felhelyezhető, különböző anyagból készíthető (kristály, arany, cirkon, drágakő) dísz, mely könnyen felragasztható és tetszés szerint cserélhető néhány perc alatt.
Leggyakrabban alkalmazott a Slyce fogékszer, a viszonylag alacsony ára miatt. Ezek 1,8 és 2,5 mm nagyságú, kristály vagy kék színben létező kövek.


 

Cirkónium Koronák

A cirkóniumoxid alapú koronák a modern esztétikus fogászat legújabb vívmányai.

A hagyományos fémkerámia koronák erős, ámde szürke vagy aranyszínű fémváza sok problémát vetett fel. Ezek között említhetjük az egyre gyakoribb fémallergiákat, illetve a nem megfelelő esztétikai hatást. A hagyományos fémkerámia koronák fémváza ugyanis a fényt nem engedi át, ezért az így készült koronák áttetszősége a természetes fogakétól eltérő.

A fenti problémák kiküszöbölése végett fejlesztették ki a cirkóniumoxid alapanyagból készíthető vázakat. A cirkóniumoxid a porcelánnál jóval erősebb és kevésbé törékeny. Míg a hagyományos teljes porcelán borítókoronák hajlítószilárdsága 120 - 190 Mpa, addig a cirkóniumoxid alapú koronáké eléri az 1200Mpa hajlítószilárdságot is. (A fogzománc hajlítószilárdsága 200 Mpa körüli).

A cirkóniumoxid erősségében tehát túlszárnyalja a fémeket. Van azonban még egy kiváló tulajdonsága is: teljesen fogszínű! Így az ilyen koronákon a fény tökéletesen áthaladhat, ezáltal gyönyörű természetes hatású és tartós fogpótlások készíthetőek.

Az erős váz következében cirkóniumoxid felhasználása esetén nem csak szóló koronák, hanem foghiányok pótlására szolgáló hosszabb hidak is készíthetőek.

A cirkónium korona előnyei:

  • teljesen fémmentes, ezért nincs fémallaregia
  • fémeknél erősebb, mégis fogszínű kerámia váz, mely a fényt átengedi
  • a porcelán leplezés a természetes zománcot tökéletesen utánozza
  • csodálatosan természetes, maximális esztétikai hatású
  • nincs szürke ínyszél
  • erős vázának köszönhetően híd is készíthető
  • vállas előkészítést igényel, így a fog eredeti kontúrja megtartható
  • nem keletkezik mellette ínygyulladás, ínyvisszahúzódás