hu   |   en   |   de   |   ro

Konzerváló fogászat

Tömések, betétek (INLAY, ONLAY), gyökérkezelés. Mert célunk, hogy ne kelljen fogat húzni!

Tömések

A páciensek számára traumát jelent egy fog eltávolítása. A fogorvos ezért mindig arra törekszik, hogy megtartsa a fogat. Fogtömése ma már gyakorlatilag mindenkinek van. A fogtömés gyakorlatilag a fogászati kezelések legalapvetőbb részét képezik. A tömések készülhetnek cementből, amalgámból, műanyagból, kerámiából, illetve fémből.

A fogtömések elkészítése során szem előtt tartjuk a fog adottságait, a szakmai feltételeket, illetve a páciens igényeit is.
 

Műanyag tömések

A fehér töméseket esztétikus töméseknek nevezzük. Fogászati klinikánkon csak fehér töméseket készítünk, amalgámból fogorvosaink már nem készítenek fogtöméseket.

A műanyagtömés a legáltalánosabb fehér tömés. Ezeknek az anyaga kiváló minőségű és a színük a fog színének megfelelő. Viszonylag gyorsan, egy ülésben elkészíthető. A műanyag tömések vették át a mindennapokban az amalgám helyét. Elkészítésük feltételekhez van kötve. Sokkal több időt és sokkal körültekintőbb munkát igényelnek, mint az amalgám. A tapasztalat szerint élettartamuk nem olyan hosszú, átlagosan 5 év.

A műanyagtömésnél sokkal pontosabb a technikus által készített műanyag vagy kerámiatömés. Ezek két ülésben készülnek. Nagy hiányok pótlására kiválóan alkalmas.
 

Porcelán tömések

Kerámiatöméseknek vagy inlay – illetve onlay-nak is nevezzük őket. Kiváló esztétikai hatással rendelkeznek. Az igazán jó minőségű és korszerű tömések préskerámiából készülnek.

A kerámiainlayekhez hasonlóan készülnek a műanyaginlayek is. Ezek anyaga ma már minőségben vetekszik a porcelánéval. A műanyag ugyanis kerámiaszemcsékkel van dúsítva. Ezért a kopásállósága kiváló, viszont nem törik olyan könnyen, mint a kerámia.

Mivel a hagyományos kerámia teljesen kiszorult erről a területről törékenysége miatt, a préskerámia meg nagyon drága, a műanyag inlayek egyre több teret hódítanak. Elkészítésük két ülést igényel, mivel a kerámiatöméseket technikus gyártja.
 

Gyökérkezelések

A gyökérkezelés sajnálatos de szükséges beavatkozás. Ha a fogon a szuvasodás eléri a fog belsejét, vagyis a fogbélűrt, akkor a fogat gyökérkezelni kell. A gyökérkezelés esetenként nem látható előre. Csak a kezelés során derül fény arra, hogy ugyan a fog nem is fájt, a fogbélűr fertőzött vagy éppen már meg is nyílt. Ilyenkor elkerülhetetlen a kezelés, különben előfordulhat, hogy a kezelés után a fog nagyon fájni fog.

A gyökérkezelés során a fogorvos a fog belsejéből eltávolít minden élő szövetet, megtisztítja belülről, megreszeli , úgymond kitágítja és végül gyógyszerrel vagy egy végleges gyökértöméssel lezárja.
Az eljárás nagyon sok körültekintést, figyelmet és türelmet igényel. Előfordul, hogy a fog gyógyszeres kezelése több alkalmat vesz igénybe.

Általában az első alkalom kellemetlenebb és időigényesebb.

A fog érzéstelenítve van, ezért a kezelés nem fájdalmas.

Dr. Bartók Gergely
Konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa, fogszakorvos