hu   |   en   |   de   |   ro

Éber szedáció

Fél a fogorvostól? Nem bírja a fájdalmat? Kiküszöbölhetőek a kellemetlenségek. Stressz és fájdalommentes beavatkozások éber altatásban.

Mi az az éber szedáció?

A fogászati kezeléstől való félelem vezető helyet foglal el szorongásos állapotok között , ezért a stressz és fájdalommentes kezelés alapvető kihívás a fogorvos számára. Az Egyesült Államokban és Nyugat Európában évtizedes hagyományai vannak az altatásban és az úgynevezett nevetőgáz szedációban végzett kezeléseknek. Az utóbbi években előtérbe került az intravénás szedáció, melynek során a helyi érzéstelenítő kiegészítéseként erős nyugtatót, altatószert juttatnak be a véráramba. Ez az eljárás Magyarországon még kibontakozóban van. A szedáció során a beteg mély relaxációs állapotba kerül, de képes megérteni az orvos utasításait. A beadott gyógyszer az altatással szemben kis mértékben van hatással a beteg szervezetére, ezért előzetes kivizsgálásra nincs szükség. Mellékhatások és szövődmények lehetősége elhanyagolható. A kezelés végeztével a beteg rövid(általában fél órás) megfigyelés után otthonába távozhat.

Az éber szedáció előnyei:

Az erős nyugtató hatású gyógyszer a helyi érzéstelenítő hatását kiegészíti, így az összes kellemetlen hatás, mely a kezelés alatt jelentkezik könnyen kiküszöbölhető.
Az éber altatás során beadott gyógyszer szinte teljes amnéziát okoz, így a páciens a kezelésre egyáltalán nem vagy csak kis mértékben emlékszik vissza.
A nyugtató és amnéziát okozó hatás miatt a kezelés időtartamát jelentősen rövidebbnek érezzük, ezért lehetőség van több beavatkozás egy ülésben történő elvégzésére. Kifejezetten ajánlott, hosszú beavatkozások esetén.

  • Csökkenti a garatreflexet, így elősegíti a fogorvos munkáját.
  • Megszűnteti a szorongást a fogászati kezeléssel szemben.
  • A szedációt aneszteziológus szakorvos végzi.